Обианг Нгема Mбасогo председателства откриването на срещата на върха на Икономическата и валутна общност на Централна Африка

equatorial-guinea-news

Държавният глава, Обианг Нгема Mбасого като председател на CEMAC (Икономическа и валутна общност на Централна Африка), в своето обръщение, отправи поздрави към своите колеги от името на народа на Екваториална Гвинея и, специално на новия президент на централна Африка, Фаустин Арчейнч Туадера който за първи път участва в тези сесии.

В речта си, президентът на нацията е посочил, че тази конференция на държавните глави е разработена въз основа на съгласуваните усилия за уеднаквяване на критериите за работа в рамките на CEMAC, за постигане икономическа стабилност, сътрудничество с африканските организации.

Борбата срещу тероризма и престъпността са били другите аспекти, обхванати от президента на републиката. В тази връзка, той заяви, че е необходимо да се засили солидарността на страните от подрегиона, за да се борят с групи като Боко Харам.

Председателят на CEMAC подчерта, наред с други въпроси на международната политика, новият контекст белязан от отделянето на Великобритания от Европейския съюз и неговите икономически последици за Централна Африка.