Държавният глава участва в заседанието на ООН за реформи

Работата на ръководителите на държавите-членки е започнала на 18-ти септември в Ню Йорк с политически митинг за реформа на Организацията на обединените нации, на която присъстваха президентът на Републиката, Обианг Нгема Mбасого.

Събитието се председателства съвместно от президента на САЩ, Доналд Тръмп и на главния секретар, Антониу Гутериш.

Това бе среща, в която Тръмп се опита да убеди 193-те страни-членки на организацията да подпишат преди сесията декларация, посветена на изказванията на държавните глави. Президентът на САЩ се срещна с руската опозиция, която вярва, че може да направи реформа чрез диалог между всички членове, а не с подписването на един текст, представен само от една страна.

Република Екваториална Гвинея участва в тези дейности с делегация, водена от президента на републиката, Обианг Нгема Mбасогo, заедно с посланика на дипломатическата мисия на Екваториална Гвинея пред обединените нации, Анатолио Ндонг Мба; посланика във Вашингтон, посланиците на ООН, както и няколко членове на правителството.

През 2016 г., Екваториална Гвинея бе домакин на среща на върха на десет африкански страни, избрани да работят за реформата на международните институции, по-специално- Съвета за сигурност и тогава страната получава позицията на непостоянен член на този орган.

Агенцията на ООН извършва тези реформи, за да се адаптира към промените, възникнали през XX и XXI век. Реформите започнаха през 1992 г. от Бутрос Гали и продължиха с Кофи Анан през 1997 г.

С увеличаване на броя на независимите държави , се появява и стремежът да се увеличи дейността по екологични щети и замърсяване, бедност, безработица, проблемът на болести като ХИВ / СПИН, трафик на наркотици, липса на храна и образованието.