Стартира съдебната 2018 година

Президентът на Републиката, Обианг Нгема Мбасого, ръководи в понеделник, 15-ти януари, церемонията по откриването на съдебната 2018 година в Екваториална Гвинея.

В речта си, държавният глава припомни, че никой не е защитен от правосъдието: „Не трябва да забравяме скорошния терористичен акт, който се опита да завладее страната ни на 24-ти декември 2017 г. Ние сме уверени, че освен държавен преврат, това е и терористично действие. Участниците в този акт трябва да носят пълната тежест на закона, защото са се опитали да се противопоставят на държавата. “

Церемонията по откриването на съдебната година се проведе в Конферентния център в Сипопо, където се проведе по строг ред.

Главният прокурор на Републиката, Обианг Нгема Давид ,за пръв път представи отчет за дейността през 2017 г. При започване на речта си той припомни, че по традиция и в съответствие с устава на прокуратурата, изнася годишния си доклад по време на тази церемония.

Нгема Обианг също така докладва за дейностите в периода 2017 г. и някои от трудностите, които съдебната система преживява в Екваториална Гвинея:

„Свободата и демокрацията не предполагат неспазване на закона; необходимо е да се знае как да се разграничи свободата и либерализма. Тази ситуация може да застраши мира; а без мир не можем да говорим за демокрация. Някои граждани объркват свободата с либерализма. „