Закриване на първата редовна сесия на Парламента

Парламентът приключи първата си редовна сесия на сегашния законодателен орган, осма за Камарата на депутатите и втора за Сената. Президентът на Републиката  Обианг Нгема Мбасого председателства събитието в Международния конферентен център в Сипопо на 28-ми май.

На церемонията присъстваха всички конституционните органи, както и премиерът, отговарящ за административната координация, Франсиско Паскуал Обама Асуе; ръководители на дипломатически мисии и международни организации; политически партии и генералния секретар на Демократическата партия на Екваториална Гвинея Херонимо Оса Оса Екоро; отговарящи за религиозни изповедания, както и депутати и сенатори.

Председателите на Парламента, Тереза ​​Eфуa Aсангоно и Гауденсио Мохаба Месу, бяха сред първите изказали се по време на събитието, с докладите си за работа през първите четири месеца на законодателната година.
Сред тях, изследването и анализа на няколко предложени закони и рамкови споразумения за партньорство между Република Екваториална Гвинея и други африкански, европейски и азиатски страни; семинарите за обучение и осведоменост относно вътрешното регулиране на Парламента и други аспекти за укрепване на парламентарната дейност ; досието на жалбите и петициите; докладите на делегациите, участвали в двете срещи и конференции.

Председателите на Сената и Камарата, са се съгласили да осъдят терористичния акт  на 24-ти декември с официална декларация, която беше разработена в специална сесия за двете камари, както и престъпността и полова дискриминация. Тези аспекти са останали в очакване на тяхното изучаване и изказване в следващите парламентарни заседания.