Държавният глава се връща от Кабо Верде след края на срещата на високо равнище на Общността на португалоезичните държави

Обианг Нгема Mбасогo се е върнал в страната си след участието на XII Конференция на върха на държавните и правителствените ръководители на Общността на португалоезичните държави, която приключи на 18-ти юли в Кабо Верде.

Хорхе Карлос Фонсека, държавен глава на Кабо Верде е избран за президент на Общността на португалоезичните държави (CPLP) за периода 2018/2020. Под мотото „Хората, култура и океани“, работата на XII К онференция на върха на държавните и правителствените ръководители на Общността на португалоезичните държави, приключили на 18-ти юли със среща при закрити врати на лидери на държавите-членки на международния организъм.

Избиране на нацията член с пълно право да бъде домакин на XIII конференция на CPLP, изборът на личността , която да заеме поста на изпълнителен секретар за следващите две години и  дневния ред, които ще приложи новият председател на общността, в този случай председателя на Кабо Верде, Хорхе Карлос Фонсека, бяха фокуса на вниманието на срещата на върха на ЕС.

В дневния ред на последния ден от форума бяха повдигнати и други въпроси, свързани с ефективното функциониране на CPLP, чиито окончателни заключения бяха представени след срещата при закрити врата.

Завръщайки се в Малабо, Екваториална Гвинея, делегацията бе изпратена от граждански и военни власти на международното летище на Амилкар Кабрал.