Президентът на републиката по време на встъпването в длъжност на турския си колега

Няколко световни лидери се събраха в Анкара, за тържественото встъпване в длъжност на преизбрания президент, Реджеп Тайип Ердоган. Церемонията започна в 19 часа, на 9- ти юли, и на нея присъстваха повече от тридесет делегации, някои от тях начело с държавните си глави.

Представители на международни и местни организации също взеха участие в събитието.

Африка е представена от 17 делегации, включително и тази на Република Екваториална Гвинея, водена от президента на републиката, Обианг Нгема Mбасогo, който бе придружен от министрите от държавната администрация, отговарящия за мисиите, Алехандро Евуна Овоно Асангоно; на Външните работи и сътрудничеството, Симеон Ойно Eсонo и Хуан Антонио Бибанг Нюуюума  за външна сигурност, както и изпълнителните директори на различните отдели на държавния департамент.

Разположена на два континента-Европа и Азия, Република Турция проведе предварително президентските избори миналия 24-ти  юни с  резултат- победа за Реджеп Тайип Ердоган с 52,59% от гласовете.

По време на церемонията в понеделник, Реджеп Тайип Ердоган пое втория си петгодишен мандат като ръководител на страната и в речта си даде основните насоки на своята политика.

Сътрудничество и двустранни отношения с Република Екваториална Гвинея е оптимално, както се вижда и от посещенията, реализирани от двете делегации: Ердоган през ноември 2014 г., по време на Втората среща на високо равнище Турция-Африка в Малабо, Обианг Нгема Mбасогоo – пътувал сега до Анкара.