Кухня

Кухнята на Екваториална Гвинея е много разнообразна.
В нея присъстват елементи както на африканската, така и на европейската култура.
В селските райони основното блюдо е съставено от месо и риба. В големите градове има ресторанти, където можете да опитате както традиционни африкански ястия, така и западни, в частност испански.
casava-peeling-600x450

Хотелите в Малабо и Бата предлагат богато меню. В тези градове има също пицарии и малки ресторанти, където националната кухня е съчетана със западната. Няма строго разделение на закуска,обед и вечеря, ето защо вие можете да похапнете по всяко време на деня до затварянето на ресторанта.
Главната отличителна черта на африканската кухня са сосовете,приготвени от продукти от региона – фъстъци, наями и окро. Освен това за приготвянето на храна се използва месото на диви животни-крокодили, панголини, змии, маймуни, антилопи, костенурки, газели и др.
Основните блюда на Екваториална Гвинея са: пепесупа (лютива рибена чорба), панголин в шоколад и фъстъчена супа (бамбуча). За гарнитура почти винаги се сервира ориз или зелени банани.
Един от секретите на местната кухня е подправката андок. Обикновено я отглеждат само за собствени нужди, но когато реколтата е много добра една част от нея отива за износ.
Традиционните напитки са палмовото вино и мабамбата от захарна трастика. В наши дни обаче с най-голяма популярност се ползва бирата. Тя е обичана и от туристите, особено охотно утоляващи жаждата си с нея в този топъл и влажен тропически климат. Още повече там можете много лесно да намерите вашата любима марка.
На пазарите в Екваториална Гвинея се продават заленчуци и различни сортове плодове-папайо, ананас, сладък и зелен банан, авокадо, манго, кокос, бисонг, гуяву, ангонг и много други уникални плодове.