Държавният глава на литургия на Светия престол

Тази седмица в Екваториална Гвинея ще бъдат посветени трима нови епископи и две епархии. Церемонията ще се проведе в базиликата Инмкулада Консепсион де Монгомо, провинциалната столица на Веле Знас.

За церемонията в събота, 20-ти май, Светия престол представя важна делегация, водена от кардинал и префект на братството на евангелизацията на народите, Фернандо Филони и Пиеро Пиопo, нунций в Екваториална Гвинея и Камерун с пребиваване в Яунде, и на архиепископа и председателя на националната епископална конференция, Хуан Нсуе Едганг Мейе .

На церемонята се е състояло ръкополагането на трима нови епископи в епархиите на Ебебиян, Монгомо и Евинайонг и последвалото посвещаване, след назначаването им от папа Франциск.

Отношенията между църквата и държавата са били една от най-обсъжданите теми по време на изслушването, на което също присъстваха министъра на правосъдието, храмове и религиозните институции, Eванхелина Филомена Ойо Eбуле и Соломон Нфа Ндонг, делегиран министър за външните работи и сътрудничеството.