Укрепване на отношенията между църквата и държавата в Екваториална Гвинея

Ръкополагането на трима нови епископи и създаването на две нови епархии в Екваториална Гвинея демонстрира укрепването на добрите отношения между църквата и държавата. Това е резултат от „Споразумението между Светия престол и Република Екваториална Гвинея“ подписано в Монгомо през октомври 2012 година.

Президентът на Републиката, Обианг Нгема Mбасого през октомври 2013 г. се отправя към Ватикана, освен за срещата със Светия Отец, но и да подпише документа за ратификация на споразумението, което, наред с други неща, признава личностното право на църквата и нейните институции.

Като се има предвид, че Екваториална Гвинея е предимно католическа страна, католическата църква има положителен принос към човешкото, социалното и културното развитие на нацията, особено в областта на образованието и здравеопазването, както и сътрудничество с държавния орган за подобряване жизнения стандарт на населението.

Четирима епископи и един архиепископ присъстват на конференция на Екваториална Гвинея в резултат на споразумение, което гласи, че “ католическата църква играе важна роля в развитието на Екваториална Гвинея „.