Церемонията по откриването на срещата на Върха на десетте

Както е планирано, в сряда, 17-ти май бе отрита срещата на Върха на десетте (C-10). Президентът на Републиката, Обианг Нгема Mбасого е бил първият, който чрез речта е показал, че Африка трябва да приеме обща позиция по отношение на реформите в Съвета на Организацията на обединените нации.
Ето и речта на държавния глава на Екваториална Гвинея.
„Африка продължава да бъде третирана от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации като непознат континент, който не може да се справи с проблемите, които има. Правата на Африка не трябва да бъдат обект на преговори“, каза държавният глава в приветствието си.
Президентът също така подчерта усилията на президента на Сиера Леоне, Ърнест Бай Koрома, в качеството си на координатор на Комитета на 10-те и припомни, че вече дванадесет години Африка има обща позиция, за да поиска от Съвета сигурност на Организацията на обединените нации две постоянни места и пет непостоянни.
Също така, държавният глава подчерта, че „право на Африка не трябва да бъде предмет на преговори. Исканията на Африка трябва да бъдат приети без предварително договаряне, поради липса на представителство в Съвета за сигурност и малкото вниманието, отделено на нашите искания. Африка трябва да се противопостави на злоупотреби срещу нея, и не може да стои настрана от всички решения, които се вземат вместо нея, особено тези, водени от чужди интереси. „