Екваториална Гвинея и Джибути подписват няколко споразумения за сътрудничество

На 22-ри април, по време на среща в президентския дворец с цел  установяване на дипломатически отношения , Президентите на Джибути и Република Екваториална Гвинея, Исмаил Омар Гил  и Обианг Нгема Mбасогo,  са обсъдили няколко въпроса от  двустранен интерес,

В двустранната среща,  Обианг Нгема Mбасогo благодари за поканата за  държавното посещение ,което се развива  в рамките на взаимно разбиране и създаване на основа за бъдещо сътрудничество.

Президентът на  Екваториална Гвинея  коментира, че тази покана е послужила за установяване на  целите за укрепване на доброто сътрудничество, което поддържат Джибути и Република Екваториална Гвинея в рамките на сътрудничеството Юг-Юг и което техните правителства определят като жизненоважен за развитието на техните народи.

– „Като две малки държави по размер и население, ние трябва да поддържаме близки отношения, за да приемаме общи стратегии. Мисля, че Африка трябва да приеме общи политики за борба срещу настоящата нестабилност, тероризма и пиратството  „, заяви държавният глава на Екваториална Гвинея.
В допълнение, той отбелязва, че Екваториална Гвинея е член на Съвета за сигурност на ООН за следващите две години „, което е възможност да се защити политиката на мира и стабилността на континента, което би било възможно, ако е налице консенсус в рамките на Африканския съюз. “