Екваториална Гвинея отхвърля използването на сила в международните отношения на последната среща на Организацията на обединените нации

Това беше по време на петата поредна среща на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, проведена тази събота, 14-ти април, по повод  ситуацията в Сирия. Среща, в която няколко държави-членки, включително Република Екваториална Гвинея, показаха загрижеността си за неспособността на съвета да се съгласи да реши този въпрос.

Съветът за сигурност на ООН свика  нова спешна среща в събота 14-ти април, за да се опита да успокои нещата  след неотдавнашното решение на коалицията на САЩ, Великобритания и Франция за военна намеса в Сирия , в отговор на неотдавнашното нападение с химическо оръжие в града Дума. Атака, която генерира полемики поради нарастващата поляризация между отделни слоеве, които защитават противоположни позиции относно използването на химическо оръжие при посочената офанзива.

Генералният секретар Антонио Гутерис прикани държавите  да се замислят дълбоко по време на речта си, като поиска всички те да се насочат към целите, за които е създадена организацията.