Интервю с държавния глава по китайския национален телевизионен канал

На 21-ви май ,  в народния дворец на Малабо,Президентът на Републиката ,Обианг Нгема Мбасого даде интервю за китайския национален телевизионен канал CCTV. Интервюто е част от предстоящото честване на срещата на високо равнище между Африка и Китай, която ще се проведе в азиатската страна.

По време на интервюто, Президентът на Републиката,припомни историята на приятелските отношения и сътрудничеството между Екваториална Гвинея и  Китай, които не само никога не са били разваляни  в последните  48 години, ами са се засилили в последно време.

Обианг Нгема Мбасого е описан като „искрен и поддържащ“ тези отношения на приятелство между двете страни, основаващи се на взаимно уважение и поемането на правото на не намеса във вътрешните работи на нациите.

Въпросите задавани към председателят са били, главно около предстоящото честване на срещата на високо равнище Африка-Китай, в отношенията между страните от двата континента и по-специално във връзка с положението на Република Екваториална Гвинея. Президентът припомни,  че азиатският гигант е основният партньор за развитието на неговата страна.

Двустранните отношения,които са не само икономически, но и културни и в  тази връзка, държавният глава, посочи културния обмен, спонсориран от Националния университет на Екваториална Гвинея (UNGE) за създаването на Института Конфуций и обучението на висши мениджъри и медии в различни китайски университети.