Пресконференция на президента на републиката

Държавният глава, Обианг Нгема Мбасого, даде на 16 –ти май пресконференция на различни частни и държавни медии.

Журналисти от различни медии се отправиха към народния дворец на Малабо, за да обсъдят въпроси, свързани с управленито и  мерките, предприети от Република Екваториална Гвинея от 12 –ти октомври 1968 стъпки до ден днешен , момент , в който страната се готви да отбележи  50-годишнината от националната независимост.

Корупцията фокусира първите въпроси на тази пресконференция, тъй като журналистите поискаха подробна информация от държавния глава за антикорупционния закон, който понастоящем е в процес на изготвяне. Обианг Нгема Мбасого заяви, че корупцията е много вредна за правителствата, тъй като забавя развитието и напредъка. След това президентът се позова на механизмите, които изпълнителната власт е приела за наблюдение и контрол.

Честването на годишнината от националния суверенитет; подготовката за следващата Национална икономическа конференция, свикана за преразглеждане на плана за развитие на Република Екваториална Гвинея; опитът за покушение на  24 –ти декември; Споразумение на остров Мбание, което Република Габон и Република Екваториална Гвинея подписаха за мирно решение, също са били сред най-обсъжданите теми по време на пресконференцията , седмата поред, организирана от президента на Екваториална Гвинея, за медиите през тази година.